Etkili ve yetkililer bile bile esnaf ile yetinmeyip, belediyeyi zarara uğratıyorlar..
Toplu taşıma her belediyenin sorumluluk alanı ve vazifesi olduğu gibi aynı zamanda da gelir kapısı.
Eskiden Adana Büyüksehir Belediyesinin BELKART ‘ı vardı.
Elektronik yolcu bilet toplama sistemi, belediye otobüslerine ve özel halk otobüslerine takılan cihazlar (Validatör) ile biniş ücreti topluyor , belediye kart satışını ve kart dolumunu yapıyor , kartta toplanan para belediye mevduatında tutuluyordu.
Yaklaşık on yıl önce beldiye bu işi Kentkart diye bilinen şirkete devrederek gelir kaybına uğrattı.
2018 yılında Kentkart ‘a yüzlerce belediye otobüsü ve 418 özel halk otobüsünde dönen nakit akışı yeterli gelmiyordu, ne yapmalı peki?
Esnaftan ve bürokrasiden Kent kart seviciler devreye girdi.
1085 adet M plaka (Dolmuş) var onlar da Kentkart kontrolüne geçmeli esnafın nakit akışı Kentkart hesabı üzerinden olmalıydı. 2018 yılında Kentkart , işbirlikçiler ile beraber belediyenin yetkilerini sopa göstererek 1085 dolmuşa tanesi 1000 dolardan Validatör peşin para ile satıldı. (2018 yılı ,1085 × 1000 Dolar = kafam karıştı çok para)
Kart satışı, dolumu ve her bir dolmuşun günlük hasılatından gelen parayı Kentkart mevduat hesaplarında tutarak milyonlarca liradan saatlik vade bile olsa korkunç. Esnafın bürüt hasılatından %5 ‘e yakın işletici payı adı altında kesinti kazancı hariç.
Adana’da 18 tane dolmuş kooperatifi var sadece geçen ay, birinden 100 bin TL kazandığını duyuyorum.
Minibüs esnafı, resmi olarak meslek odalarına kayıtlıdır. Emek -Sermaye yoğun çalıştığı, gelirleri tacirler kadar olmadığı için yasal olarak basit usulde vergilendirilir. Türkiye’de sadece Adana’daki minibüslerde de kart sistemi uygulanmakta ve gelir vergisi, KDV’ ye tabi tutulmaktadır.
Minübüsçü esnafı ekmeğinden korkan insanlardır, bu sebeple yoğrulmaları müsait bir hamur özellikleri vardır.
Yasal mevzuatlar güçlü olmasına rağmen yıllar sonra kendilerine rakip olan Özel Halk Otobüsçüleri kadar lobileri olmamıştır.
Sermaye, işletme, kasko, SSK , bakım onarım, ve birçok risk minübüsçünün .
Peki Kentkart’ın riski? Pandemi döneminde vefasını gösterdi mi? İyi günde milyonlar kazdığı minübüsçünün yanında mıydı?
Kentkart firması ile Belediyenin sözleşmesi 2023 yılında sona eriyor. Minübüs esnafI ile olan sözleşme sona erdi. Fakat Kentkart firması yeni bir ihaleye girmeden Belde Taş A.Ş ile yeni sözleşme imzalamadan nasıl olsa Adana benim mantığı ile dolmuşçuya 10 yıllık sözleşme imzalatıyor.
Belediye’nin teknoloji ve bilişim ile ilgilenen Daire Başkanlığı var mı? Yıllar önce Belkart sistemi nasıl kurulmuştu?
Etkili ve yetkililer, esnaf ile yetinmeyip belediyeyi de korkunç meblağlarda zarara uğrattılar.
Adana Büyükşehir belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın bu duruma mutlak surette müdahale etmesi gerekli. Halkçılık bunu gerektirir…