MAHİYE MORGÜL

Dünya Sanatçısı Çellist Gökçe Bahar Oytun

Viyolonsel sanatçısı Gökçe Bahar Oytun bugün 34 yaşında ve bir dünya sanatçısı. Ünlü senfoni orkestralarında solo viyolonsel çalıyor.

O doğduğunda ben de Adana’daydım. Annesi ve babası ile yakın görüşürdüm. Kızlarının müziğe duyarlılığı çok üst düzeyde diye anlatırlardı. Ailece müzisyendiler. Apsolit kulağı vardı. Müzik eğitimini Çukurova Devlet Konservatuarında aldı.

Gökçe Bahar konservatuarı kazandığında Adana’dan ayrılmıştım. Ocak 2024 TUYAP Adana Kitap Fuarına Milli Eğitime Darbe kitabımın imza günü için gittiğimde, otuz yıl sonra anne babasıyla kucaklaştım. Gökçe Bahar’ın güzel haberlerini o zaman aldım.

Türk basınında maalesef böyle değerli dünya sanatçılarımıza yer verilmiyor. Kızımızı anlatmak bana bir görev oldu. Rize’ye döner dönmez ilk işim internetteki videolarını izlemek oldu. Muhteşem bir performans gördüm,  çok gururlandım.  Hele Tahran konseri beste ve icra olarak bir dünya harikası.

Tahran’da dünya prömiyeri yapılan viyolonsel konçertosunun bestecisi İranlı Kaveh Mir Hüseyin aynı zamanda orkestrayı yönetiyor. Bu eseri bestelerken Gökçe Bahar ile sürekli iletişimde olmuş, Şaman dansı ritimlerini duyurabileceği teknikleri birlikte çalışmışlar.

Bu eserde, çalgının telleri dışında, yayını, elini ve ayağını perküsyon olarak nasıl kullanabileceğini, bir viyolonselin müziksel olanaklarını en üst düzeye taşıyacak bir besteyi ortaya çıkarmayı birlikte kotarmışlardı.

Babasından öğrendiğime göre, İranlı besteci Mir Hüseyin bu eseri Gökçe Bahar Oytun kızımıza armağan etmiş. Türk – İran kardeşliği açısından bu armağanı çok özel yere koymak gerekir. Atatürk’ün İran şahıyla izlemek üzere Adnan Saygun’a bestelettiği Özsoy Operasını anımsadım.

Eseri çalan Tahranlı orkestranın adı Cantus Ensemble. Türkçesi Kantus Yaylı Çalgılar Orkestrası. Konserin video kaydı dört bölüm halinde aşağıdaki 4 linkte yayındadır. Yayını izleyip altına yorum yazabilirsiniz. Benim yorumlarımı da linkin altında okuyacaksınız.

  .I.Dome “illumination” Concerto for Cello & Strings – اشراق ۱.گنبد

https://www.youtube.com/watch?v=SBnVgiKbFbU&list=PL6fx8LmCMeV-FknMEm2iqMWBhE9Sh17Vp&index=2

.II.Rapture “illumination” Concerto for Cello & Strings – اشراق ۲.خلسه

https://www.youtube.com/watch?v=3NWziJ0Gu48&list=PL6fx8LmCMeV-FknMEm2iqMWBhE9Sh17Vp&index=3

Yorum: “Adı Çoşkulu Aydınlanma… Gerçekten çoşkulu. Şamani dans müziği, atları da hissettim. Muhteşem beste ve muhteşem performans. Tebrikler, teşekkürler… Bravo!”

.III.Magnificence “illumination” Concerto for Cello & Strings

– اشراق ۳.جبروت.

https://www.youtube.com/watch?v=kYx_Bx1Jbko&list=PL6fx8LmCMeV-FknMEm2iqMWBhE9Sh17Vp&index=4

Yorum: “Yaşasın Türkiye-İran dostluğu ve kardeşliği. Bestesi de güzel, çalanları da güzel. Çok yaşa Gökçe Bahar Oytun ve Kaveh Mir Hüseyin. Tebrikler…”

 

.IV. Heaven “illumination” Concerto for Cello & Strings اشراق ۴.ملکوت

https://www.youtube.com/watch?v=Re0l0ShQRTM&list=PL6fx8LmCMeV-FknMEm2iqMWBhE9Sh17Vp&index=5

Yorum: “Harika bir eser, harika bir solist. Çağdaş müzikte dev bir eser. Düşününki, İran’da konservatuar yok ve bu müzisyenler kendi kendilerini yetiştirdi. Sadece solist Gökçe Bahar Oytun Türkiye’den konservatuar eğitimli. Adana Çukurova Devlet Konservatuarında temel müzik eğitimini aldı. Çok şanslıydı, eğitimli müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Seninle gurur duyuyoruz Gökçe, iyi ki varsın. Yolun açık olsun. Mahiye Morgül teyzen seni çok seviyor.”

Almanya’da ve Türkiye’de konserlerine gelince. Sanatçımız Gökçe Bahar Oytun, Almanya’da şef Penderecki’nin orkestrasında kadrolu sanatçı olarak çalıyor. Ayda bir İstanbul Borusan Filarmoni orkestrasında solist olarak geliyor.

.  Her iki orkestrayla verdiği konserlerden konser kaydı videoları izlemek isterseniz sanatçımızın adını arama motoruna yazarak bunlara ve diğer konserlerine (Adana ve İzmir) ulaşabilirsiniz.

Gökçe Bahar Oytun’u okurlarıma tanıtmaktan çok mutluyum. Bereketli Çukurova toprağında gördüğünüz gibi, neler yetişiyor neler!

Adana Kitap Fuarından böylece iki güzellikle döndüm.

Birincisi; Tuana Kütüphanesini yaptıran bilimin hamisi Leyla Zeynep sultanımıza asırlarca Meryem Ana demişiz, oraya Bebekli Kilise demişiz. Başındaki Mitra tacını görüntüledim, büyütünce gördüm ki o bir Mitra savaşçısı, bilim ışıklarıyla tacı başı üzerinde, Sasani imparatorluğunun, Türkmeneli eyaletinin Tuana yöresinin kraliçesidir. Gerçeği yazdım.

İkincisi, Adanalı genç bir sanat kraliçemizin varlığını öğrendim ve işte yazdım.

Sevgili Gökçe Bahar, içimden geldiği gibi sana bir türkü diyeyim… “Nur olsun seni doğuran ana.”

Başarıların daim olsun!

1.2.2024 /Rize

 

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.