EĞİTİM ÖĞRETİMOrta Kuşak

“OKUL FOBİSİ DEĞİL TERK EDİLME KORKUSU”

Bebeklik döneminde annelerine sağlıklı bağlanmayan çocuklar, anneleri evden dışarı çıkarken habersizce kaçarak çıkan çocuklar ya da anneleri tarafından aşırı koruyup kollanmış, sağlıklı ayrışmalarına müsaade edilmemiş çocuklar, okul döneminde okul kaygısından çok ayrılma ve terk edilme kaygısı yaşamaktadırlar.

Çocuklarının serzenişlerini, tepkilerini sadece okul kaynaklı olarak değerlendirip “nasılsa zamanla geçer” diyerek kayıtsız kalan aileler önemli bir detayı atlıyor olabilirler; bu da çocuğun korkusunun okula gitmek değil terk edilme korkusu olabileceğidir.  Eğer doğru değerlendirilmez ise akademik hayata ilk adımı attıkları bu sürece bir sıfır yenik başlamak zorunda kalabilirler.  

HER ÇOCUĞUN TEPKİSİ VE SÜRECİ KENDİNE ÖZELDİR

Anne kucağından okul yollarına uzanan okula başlama süreci aileler için bir yandan oldukça heyecanlı, keyif verici, bir yandan ise kaygılı bir süreç olup, tıpkı bir gökkuşağı gibi çokça renk çokça duygu barındırdığını ifade eden Dr. Obengül Ejder;  bu süreçte çocukların dikkatlice takip edilmesini “Nasıl olsa geçer, babası da böyle zor alışır yeni yerlere” gibi söylemlerden kaçınılması gerektiğini, sorunların halı altına süpürülüp büyümesi yerine bir an önce çözüm yoluna geçilmesini; öğretmen- aile işbirliğinin çok önemli olduğunu ve bunun çocukları oldukça rahatlattığını dile getirdi.

Dr. Obengül Ejder Aile Danışma Merkezi’nde Çocuk ve Genç alanında çalışan Klinik Pskikolog Meltem İnce ise; bu dönemde tek tip bir oryantasyon sürecinin olmadığını, her çocuğun yeni oluşumlara verebileceği tepkilerin farklı olduğunu, ailelerin “ Arkadaşımın çocuğu hiç ağlamadı hemen alıştı benim çocuğum neden böyle yapıyor? “ gibi karşılaştırmalar yaparak çocukların başkalarıyla kıyaslanmaması gerektiğini, her çocuğun ayrılığa tepkisinin ve süreçteki regülasyonunun farklı olduğunu belirtti.

AİLELERİN BAZI TUTUM VE DAVRANIŞLARI TERK EDİLME KORKUSUNA SEBEP OLABİLİR

Bir çocuk için ebeveyn tutumunun ne kadar önemli olduğunu sıklıkla dile getiren Dr. Obengül Ejder; ebeveyn onayına sık ihtiyaç duyan, güvenlik algısı anne ve babasının fiziksel yakınlığı olan çocukların terk edilme tahammülünün daha düşük olduğunu, ayrıca ebeveynleri aşırı kontrolcü ve kaygılı olan çocukların bu süreçte hem ebeveynlerinin zorlandıklarını hem de çocuklarının zorlandıklarını dile getirdi.

Bu süreçte çocuklardaki kaygı düzeyi ile ebeveyn tutumu arasındaki ilişkiye dikkat çeken Psikolog Meltem İnce çocuğun okul motivasyonunun artması için aileleri verdikleri tepkilerde dikkatli olmaları için uyardı.

TERK EDİLME TAHAMMÜLÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN

Bu üreçte ailelere oldukça iş düştüğünü dile getiren Psikolog Meltem İnce;  ailelerin okuldan ayrılırken ya da okula giderken asla çocuklarına yalan söylememeleri gerektiğini, çocukların okul sürecini onlara kısa öz cümlelerle açıklamalıları gerektiğini, zaman kavramı bilmeyen çocuklar için “Öğle yemeğinden sonra seni gelip alacağım.“ gibi onu rahatlatıcı, regüle edici, zamanı sınırlayıcı açıklamalar yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca bu dönemde okula devamlılığın olması gerektiği, ara vermek gibi çözümlerin süreci aslında olumsuz etkilediğini, sistematik bir yaklaşımın uygulanması gerektiğini ifade etti.

Psikolog Meltem İnce “Tüm bunlara rağmen süreçte hala çözülemeyen noktalar var ise bu durumun mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor, daha fazla gecikmeden hem aile hem de çocuk için bir uzmana başvurulmasında fayda olacağını düşünüyorum” dedi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.