BÖLGE HABERLERİMANŞET

Ceyhan’da kültürel miras gün yüzüne çıkıyor

Türkiye-İsviçre işbirliğiyle kazı çalışmaları devam eden Ceyhan’daki Sirkeli Höyük, medeniyetleri birleştiren yapısıyla önemli bir kültürel miras olarak göze çarpıyor

CEYHAN – Bin yıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış Ceyhan’daki tarihi yaşanmışlık ve kültürel miras olan ‘Sirkeli Höyük’ gün yüzüne çıkıyor. Tarihi Bağdat Yolu’nda kalan,  Milattan Önce (MÖ) 13. yüzyılda yaşamış Hitit Hükümdarı III. Hattuşili’nin eşi ve Hitit İmparatorluğu’nun kraliçesi Puduhepa’nın da yaşadığı Sirkeli Höyük’teki kazı çalışmaları aralıksız sürüyor. Ceyhan’da herkes için her kesim için yoğun bir çalışma içerisinde olduğu gözlenen Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem’i kazı çalışmaları devam eden Sirkeli Höyük’ün yanı sıra ilçedeki tarihi ve ören yerleri incelemek üzere ziyaret edenİsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve Büyükelçilik Kültür Ateşesi Ariane Tinner, çalışmaları takdirle karşıladı.
TUNÇ VE DEMİR ÇAĞI BULUNTU ALANI…
Ceyhan’da bulunan heyetle ekonomik ve kültürül işbirliğini görüşen Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Türkiye-İsviçre işbirliğiyle gün yüzüne çıkacak Sirkeli Höyük’ün ilçenin önemli kültürel miraslarından biri olduğuna dikkat çekti. Sirkeli Höyük’e gösterdikleri ilgi için İsviçre heyetine teşekkür eden Başkan Hülya Erdem, Çukurova’nın en büyük tunç ve demir çağı buluntu alanlarından birini de içeren, Kraliçe Puduhepa’nın da doğup büyüdüğü yer alarak düşünülen Sirkeli Höyük’ün Ceyhan ve Adana’ya ayrı bir kültürel değer kattığını kaydetti. Sirkeli Höyük alanında Kazı Başkanı Prof. Dr. Mirko Novak ve Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Yaşin’den bilgiler alarak kazıda çalışan yerli ve yabancı arkeologları ziyaret edip buluntuları da inceleyen ekip, daha sonra kazı alanını ve  Anadolu’daki tarihlenebilen en eski Hitit kabartması olan II. Muwatalli kabartmasını da gördü.

RUCH’UN ANNESİ  DE BÖLGENİN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLMUŞ
Gezinin ardından heyet ve arkeologları makamında ağırlayan Başkan Hülya Erdem, konuklara yöresel lezzetlerin yer aldığı sepetler ve belediyenin dikim evinde kadınların el işi göz nuru ile işlenen yazmaları hediye etti. İyi bir yönetici olabilmek için yaşanılan kentin tarihinin iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Hülya Erdem, misafirleri ile Çukurova Bölgesi hakkında sohbet etti. Ziyaret öncesi Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ kitabını okuduğunu söyleyen İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch, “Bu coğrafyanın ne kadar bereketli ve kıymetli olduğunu biliyorum” dedi. Bir kadın belediye başkanı tarafından ağırlanmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Büyükelçi Ruch, kendi annesinin de doğduğu bölgenin ilk kadın belediye başkanı olduğunu anlattı.

HEYET, CEYHAN’DA HEYECAN DUYDU
Misafirperverliği ile İsviçre ekibinin güzel vakit geçirmesini sağlayan Başkan Erdem, Büyükelçi Ruch ve diğer konuklarına, Ceyhan’ın Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne yönelik çalışmalardan da bahsetti. Bölgede ayrıca petrol bulunmasından dolayı kentin sanayileşme konusunda gelecek vaadettiğini kaydeden Başkan Erdem’in sözlerine karşılık heyecan duyduğunu dile getiren Büyükelçi Jean Daniel Ruch, kentte sanayileşme gerçekleşirken çevreye zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.  Ruch, çevrecilikte son derece hassas olduklarını ve her zaman Ceyhan’ın yanında olacaklarını belirtti. Ziyaretin ardından Başkan Erdem; heyeti ve kazı ekibini, belediyenin kültür evinde misafir etti ve yerel mutfağı tanıtan akşam yemeği ikram etti.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.