Covid-19 salgınının yayılmasının ardından alınan ilk “önlemlerden" biri
15 Mart’ta okulların tatil edilerek uzaktan eğitime geçilmesi oldu. Ancak alınan bu önlemle birlikte tüm öğrencilerin kesintisiz olarak eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerine olanak sağlayacak altyapı hizmetlerinin yeterli olup olmadığı sorunu da gündeme geldi.
Bilgisayarı, interneti, akıllı telefonu olmayanlar ne olacak?
MEB, sınavlara hazırlanan 8. ve 12. sınıf öğrencilerini EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden canlı ders uygulamasına geçirdi. Bu sistem sayesinde öğretmenler ve öğrencilerin EBA üzerinden online olarak ders işleyişini sürdürmeleri amaçlandı. Ancak özellikle maddi durumu yetersiz olan, evinde bilgisayar ve internet bulunmayan, akıllı telefonu bulunmayan öğrenciler bu sistemden yararlanamıyor.
Kırsal kesimlerde telefon üzerinden bağlanmaya çalışan öğrenciler de zayıf bağlantıdan dolayı kopukluk yaşayarak verimli ders işleyemiyor. Her ne kadar MEB sınav müfredatını sadece 1. dönem konuları ile sınırlı tutsa da öğrenciler, öğretmenleri ile ders tekrarı ve soru çözümü yapamadıkları için zor durumda kalıyor.
'Eğitim eşitliği ilkesine aykırı'
Konuya ilişkin görüştüğümüz bir köy okulu öğretmeni, öğrencilerinin tamamına yakınının internete erişim sorunu yaşadığını aktarırken, sisteme bağlanabilen birkaç öğrenciyle ise zayıf internet bağlantısı sebebiyle verimli bir şekilde ders işlenemediğini ve bu durumun eğitim eşitliği ilkesine aykırı olduğunu belirtti.
Bazı öğrencilerinin “Müdür Bey’in çocukları bizle aynı yaşta, aynı sınıfta olmamıza rağmen onlar her gün EBA üzerinden ders yapabiliyorken, biz yapamıyoruz. Keşke biz de onlar kadar şanslı olsaydık” dediğini aktardı.
Bu arada MEB sınav takviminde 7 Haziran’da yapılacak LGS (Liselere Giriş Sınavının) tarihini henüz ertelemedi.
kaynak: SoL.org